خانواده ناسالم چه خانواده ای است؟
خانواده ناسالم خانواده ای است که در آن یک یا چند نفر از مشکلات روانی رنج میبرند. ممکن است فقط یک نفر مشکل سلامت روانی داشته باشد، یا ممکن است تمام خانواده تحت تأثیر مشکلات یک نفر باشند.
ممکن است اعضای خانواده ندانند که از یک مشکل روانی رنج میبرند. آنها ممکن است متوجه نباشند که رفتارشان با سایر اعضای خانواده مضر است، یا ممکن است احساس کنند قادر به تغییر اوضاع بدون کمک نیستند.
انواع مختلفی از مشکلات در خانواده ها وجود دارد. چند نمونه عبارتاند از:
- مشکلات ارتباطی و روابط درون خانواده (مثلاً اگر بین والدین و فرزندان درگیری وجود داشته باشد)
- نگرش ناسالم نسبت به رابطه جنسی یا روابط (به عنوان مثال، اگر رابطه جنسی چیزی شرم آور یا کثیف دیده شود)
- خشونت و آزار خانواده (مثلاً اگر یکی از اعضای خانواده به عضوی دیگر از نظر جسمی یا روحی آسیب برساند)
در یک خانواده انواع مختلفی از روابط وجود دارد. برخی خوب هستند و برخی دیگر چندان خوب نیستند. وقتی شخصی توسط والدینش مورد آزار و اذیت قرار میگیرد، میتواند تأثیر عمیقی بر زندگی او بگذارد. این میتواند بر نحوه تعامل آنها با دیگران، نحوه نگرش آنها به جهان و نحوه دیدن خود تأثیر بگذارد.
آنها ممکن است گوشه گیر یا پرخاشگر با دیگران شوند، ممکن است افسرده، مضطرب یا دست به خودکشی بزنند. اگر توسط والدینتان مورد آزار و اذیت قرار گرفتهاید، ممکن است احساس کنید که کسی را ندارید که برای کمک به او مراجعه کنید.
اگر اینطور است و احساس میکنید کسی نیست که درد شما را درک کند، پس بدانید که افرادی هستند که میتوانند به شما کمک کنند تا از این دوران سخت زندگی خود عبور کنید. در این مقاله از کلینیک روانشناسی راه آرامش به این موضوع مهم خواهیم پرداخت پس تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.
ویژگیهای خانواده ناسالم
خانواده ناسالم خانواده ای است که نیازهای خانواده را در اولویت قرار میدهد، حتی اگر این به معنای قربانی کردن نیازهای فردی باشد. این رفتار ناسالم را میتوان به اشکال مختلفی مشاهده کرد:
- ناتوانی در برقراری ارتباط آشکار یا صادقانه
- عدم اعتماد و احترام
- تمایل به کنترل زندگی دیگران
- مرزهای ناسالم بین اعضای خانواده
سایر خصوصیات ناسالم عبارتاند از:
بچههای بی احترام
کودکان یک خانواده ناسالم ممکن است نسبت به والدین خود و سایر بزرگسالان بی احترامی کنند. احتمال دروغ گفتن، دزدی یا انجام سایر رفتارهای ضداجتماعی نسبت به سایر کودکان بیشتر است. آنها همچنین ممکن است عزت نفس پایینی داشته باشند و دید تحریف شدهای نسبت به خود و دیگران داشته باشند.
فقدان مهارتهای ارتباطی
در یک خانواده ناسالم، اغلب ارتباط کمی بین اعضا وجود دارد یا اصلاً وجود ندارد. مشکلات ارتباطی میتواند منجر به سوءتفاهم و مشاجره و همچنین احساس انزوا در بین اعضای خانواده شود.
اعضای خانواده ممکن است در مورد احساسات خود صحبت نکنند یا نیازهای خود را آشکارا بیان کنند؛ زیرا اگر نظرات یا نگرانیهای خود را در مورد چیزی که آنها را در مورد وضعیت خانوادگی آزار میدهد بیان کنند از طرد شدن توسط دیگران یا تنبیه توسط والدین میترسند.
تعارض
تعارض یکی از مخربترین و فراگیرترین ویژگیهای یک خانواده ناسالم است. هنگامی که خانواده ها نمیتوانند اختلافات خود را حل کنند، اغلب به جای همکاری با یکدیگر برای حل مشکلات یا رسیدن به اهداف مهم، با یکدیگر درگیر میشوند. درگیری بین اعضا میتواند منجر به احساس خشم، رنجش، صدمه و ناامیدی شود.
انتظارات غیرواقعی
در بسیاری از موارد، والدین انتظار دارند فرزندانشان بی نقص باشند. این میتواند منجر به کمال گرایی، اعتماد به نفس پایین و حتی افسردگی برای کودکی شود که این استانداردهای غیرواقعی را برآورده نمیکند.
رفتار توهین آمیز
والدین باید همیشه نسبت به فرزندان خود صرف نظر از سن یا مرحله زندگی آنها احترام بگذارند. اگر این کار را نکنند، این میتواند منجر به احساس خشم یا رنجش نسبت به آنها شود که میتواند بر سلامتی شما در طول زمان و همچنین سلامت آنها تأثیر منفی بگذارد.
تأثیر مشاوره بر خانواده ناسالم
خانواده واحد اساسی جامعه است. این سنگ بنای هر ملتی است و اولین محیطی را فراهم میکند که کودکان در مورد زندگی یاد میگیرند. خانواده ها اغلب کامل نیستند، اما به طور کلی عملکردی دارند. اما وقتی خانواده ها ناسالم یا ناکارآمد میشوند، میتوانند تأثیر منفی بر اعضا و کل جامعه بگذارند.
مشاوره میتواند ابزار مؤثری برای کمک به خانواده ها در بهبود مشکلاتی باشد که در سیستم خانواده به وجود آمده است. مشاور ممکن است با افراد یا زوجها یا گروههایی از اعضای خانواده در زمانهای مختلف در طول جلسات مشاوره آنها کار کند. مشاور همچنین ممکن است در مورد روابط سالم خانوادگی آموزش دهد و در مورد چگونگی حل مسائل درون واحد خانواده بحث کند.
مشاوره میتواند ابزارهایی را برای خانواده ها برای مقابله با مشکلاتی فراهم کند که در غیر این صورت ممکن است منجر به طلاق یا سایر عواقب جدی مانند کودک آزاری یا بی توجهی شود.
مشاوره اغلب برای کمک به خانواده هایی که مشکلاتی را تجربه میکنند، استفاده میشود. مشاور میتواند به اعضای خانواده کمک کند تا با یکدیگر ارتباط بهتری برقرار کنند که میتواند باعث ایجاد روابط بهتر با یکدیگر شود. مشاوره همچنین میتواند به یکی از اعضای خانواده که مشکل سوءمصرف الکل یا مواد مخدر دارد کمک کند.
مشاوره همچنین میتواند در مواردی که فردی توسط فرد دیگری در خانواده خود مورد آزار قرار گرفته است مفید باشد. آنها ممکن است از پدر، مادر یا خواهر یا برادرشان صدمه دیده باشند و مشاوره به آنها کمک میکند تا با این تروما مقابله کنند و از آن عبور کنند تا بتوانند به زندگی خود ادامه دهند.
شما کاربران گرامی میتوانید با استفاده از خدمات کلینیک روانشناسی راه آرامش و مشاروه خانواده در کرج از راهنمایی مشاوران این کلینیک روانشناسی بهره مند شوید. برای کسب اطلاعات بیشتر با کارشناسان ما در کلینیک راه آرامش در ارتباط باشید.
راههای مقابله با داشتن خانواده ناسالم
خانواده های ناسالم زیادی در دنیا وجود دارد. برخی از والدین بدرفتار هستند، برخی دیگر غفلت میکنند و برخی فقط اولویتهای متفاوتی نسبت به فرزندان خود دارند.
در ادامه این مقاله راهبردهایی را بیان میکنم که میتوانید از آنها برای مقابله با وضعیت خود استفاده کنید:
- اولین کاری که باید انجام دهید این است که بپذیرید نمیتوانید دیگران را تغییر دهید. آنها همیشه همانی هستند که هستند و هیچ کاری نمیتوانید در مورد آن انجام دهید جز اینکه آنها را همان طور که هستند بپذیرید. اگر میخواهید آنها را تغییر دهید، این کار نتیجه نمیدهد، زیرا آنها برای شما یا دیگران تغییر نمیکنند.
- نکته دوم این است که بپذیرید خانواده شما سالم نیستند و اشکالی ندارد. خانواده شما ممکن است ناکارآمد باشد، اما هیچ ایرادی ندارد که ناکارآمد باشید تا زمانی که به دیگران آسیبی نرساند یا زندگی شما را بدبخت نکند.
- در مرحله بعد، سعی کنید وقتی کسی در خانواده شما چیزی بد یا آزاردهنده میگوید، مسائل را شخصی نگیرید؛ زیرا به احتمال زیاد ربطی به شخص شما ندارد، بلکه مسائل مربوط به خودش است که ممکن است باعث درد و اضطراب آنها شود، بنابراین آنها به دیگران حمله میکنند؛ زیرا باعث میشود که به نوعی (حتی به طور موقت) احساس بهتری نسبت به خود داشته باشند.
خانواده ناکارآمد با « تعارض، بدرفتاری یا سوء استفاده » مشخص میشود. روابط بین اعضای خانواده متشنج است و میتواند با غفلت، داد و فریاد و فریاد پر شود. ممکن است احساس کنید مجبور هستید با خوشحالی رفتار منفی را بپذیرید. هیچ فضای باز برای بیان آزادانه افکار و احساسات وجود ندارد.
عواملی که می توانند عملکرد خانواده را مختل کنند عبارتند از: فرزندپروری ضعیف، محیط های مضطرب یا آزاردهنده، سوء مصرف مواد، بیماری روانی، بیماری جسمی مزمن و ارتباطات ضعیف. زندگی در یک خانواده ناکارآمد از نظر عاطفی آشفته است.