روانشناسی کودک شاخهای از روانشناسی است که تحت آن رفتار کودکان و ذهن درونی آنها مشاهده میشود. روانشناسی کودکان در عصر مدرن به عنوان “روانشناسی رشد” نیز شناخته میشود.
در این مقاله از موسسه مشاوره راه آرامش که یکی از مرکز مشاوره روانشناسی در کرج است به موضوع مهم روانشناسی کودک خواهیم پرداخت.
روانشناسی کودک چیست؟
روانشناسی کودک جنبههای مختلف رشد انسان را در دوران کودکی مطالعه میکند. اگرچه روانشناسان کودک معمولاً دوران نوزادی، کودکی و نوجوانی را بررسی میکند، تمرکز اصلی بر سالهای اولیه نوزادی است. این شاخه بسیار مهمی از روانشناسی را نشان میدهد.
تا به امروز، یکی از رشتههای تخصصی که اغلب در سراسر حوزه روانشناسی مورد مطالعه قرار گرفته است، باقی مانده است. روانشناسی کودک شاخه خاصی از روانشناسی رشد است که نه تنها به رشد جسمانی کودکان، بلکه به رشد ذهنی، عاطفی و اجتماعی آنها نیز میپردازد.
روانشناسان کودک چه میکنند؟
روانشناسی کودکان یک رشته تخصصی است که تمرکز انحصاری در آن رفتار و رشد کودکان و نوجوانان است. این رشته کاملاً متفاوت از روانشناسی بزرگسالان است، با توجه به روشی که در آن کودکان در وضعیت دائمی رشد و تکامل شتابان هستند.
اگر کسی بپرسد “روانشناسان کودکان چه کاری انجام میدهند؟” پاسخ ساده است، روانشناسان کودکان واجد شرایط نقش مهمی در کمک به کودکان در زمینه مسائل رفتاری و رشد ایفا میکنند و درعین حال با والدین برای بهبود درک خود از روانشناسی کودک کار میکنند.
مسئولیتهای خاص همیشه از یک محیط حرفهای به محیط دیگر متفاوت است، اما وظایف معمول برای روانشناسان کودکان از دیدگاه مشاوران کلینیک روانشناسی راه آرامش شامل موارد زیر است:
- تحقیق کردن به صورت مداوم درباره رفتار کودک و نوجوان
- ارائه مشاوره برای والدین در مورد رفتار و رشد کودکانشان (مشاوره خانواده در کرج)
- انجام ارزیابیها و آزمایشها برای اهداف تشخیصی
- حمایت و درمان کودکان دارای مشکلات رفتاری
- همکاری مستقیم با پزشکان خانواده و متخصصان
- شناسایی و رسیدگی به مسائل ارتباطی و زبانی
- رسیدگی به مشکلات رشد اخلاقی
- ایجاد انگیزه و افزایش اعتماد به نفس و عزت نفس در کودکان
اصول روانشناسی کودک
- نظریه روانکاوی: این نظریه توسط روانشناس زیگموند فروید ارائه شده است. به گفته آنها، فرد برای افزایش تواناییهای خود بر اساس نیاز خود تلاش میکند. این نظریه یک نظریه روانشناختی معروف دوران مدرن است.
- نظریه رفتارگرایی: این نظریه توسط روانشناسان جان دلار و پی جی نیر ارائه شده است. بر اساس این نظریه، خلق و خوی کودکان بر اساس رفتار کودکان به راحتی قابل درک است. یعنی نیاز آنها و درگیری که در ذهن و مغزشان جریان دارد به راحتی قابل تشخیص است.
- نظریه شناختی: این نظریه توسط روانشناس گشتالت مطرح شد. بر اساس این نظریه، بر اساس تغییراتی که در هوش و دانش کودکان ایجاد میشود، رفتار آنها نیز مدام تغییر میکند.
نتیجه گیری
با توجه به دیدگاه اجتماعی در حال تغییر مدرن، تغییر مداوم در رفتار و خلق و خوی کودکان وجود دارد. بلکه اتخاذ روانشناسی کودک برای نشان دادن مسیر صحیح و تسریع در سرعت رشد آنها ضروری شده است، تا بتوان شخصیت آنها را چشمگیر کرد.
خوانندگان عزیز، حال امروز میدانید روانشناسی کودک چیست و از چه اهمیتی برخوردار است، برای ارتباط با مشاوران کلینیک روانینشاسی راه آرمش و همچنین رزرو نوبت دهی به صورت آنلاین و حضوری میتوانید با کارشناسان ما در ارتباط باشید.
روانشناسی کودک مطالعه رشد ناخودآگاه و آگاهانه دوران کودکی است. روانشناسان کودک مشاهده می کنند که چگونه کودک با والدین، خود و جهان تعامل می کند تا رشد ذهنی خود را درک کند.
روانشناس کودک یک متخصص بهداشت روان است که از ارزیابی های روانشناختی و اشکال مختلف درمانی برای کمک به کودکان و نوجوانان استفاده می کند تا بتوانند بهتر با مسائل زندگی و روابط و شرایط سلامت روان کنار بیایند. آنها می توانند به درمان شرایط سلامت روانی، عاطفی، اجتماعی و رفتاری کمک کنند.