بنر متحرک سایت

روانشناسی شخصیت چیست؟

روانشناسی شخصیت

روانشناسی شخصیت شاخه‌ای از روانشناسی است که بر درک جنبه‌های مختلف شخصیت انسان تمرکز دارد.
رشته روانشناسی شخصیت به دنبال درک عواملی است که باعث ایجاد ویژگی‌های شخصیتی مختلف می‌شود. همچنین برای درک، تشخیص و درمان مشکلات شخصیتی که به عنوان اختلالات شخصیت شناخته می‌شوند، کار می‌کند.

روانشناسی شخصیت چیست؟

شخصیت به عنوان الگوی مشخصی از رفتارها، احساسات، افکار و نگرش‌هایی تعریف می‌شود که بر نحوه تعامل ما با دنیای اطرافمان تأثیر می‌گذارد. برخی از این موارد ذاتی هستند، در حالی که برخی دیگر تحت تأثیر عواملی مانند تربیت و محیط هستند.

به زبان ساده، شخصیت شما چیزی است که شما را می‌سازد.

چرا روانشناسی شخصیت مهم است؟

روانشناسی شخصیت به افراد کمک می‌کند تا عوامل مؤثر در شخصیت را بهتر درک کنند. همچنین به ما این امکان را می‌دهد تا در مورد چگونگی تأثیر برخی ویژگی‌های شخصیتی بر رفتار بیشتر بدانیم.

به عنوان مثال، برخی از ویژگی‌ها با سطوح بالاتر شادی و رفاه مرتبط هستند. برخی از صفات با طول عمر بیشتر مرتبط هستند در حالی که برخی دیگر با افزایش خطر ابتلا به بیماری مرتبط هستند.

چرا روانشناسی شخصیت مهم است؟

به گفته متخخصان و روانشناسان کلینیک روانشناسی راه آرامش، مطالعه شخصیت بر دو حوزه اصلی تمرکز دارد:

  • اولین مورد شامل مطالعه چگونگی تفاوت افراد از نظر ویژگی‌های مختلف شخصیتی است.
  • دومی بر درک چگونگی عملکرد بسیاری از جنبه‌های مختلف شخصیت در کنار هم برای ایجاد یک کل منسجم متمرکز است.

شخصیت شناسی همچنین به متخصصان سلامت روان کمک می‌کند تا اختلالات مربوط به شخصیت مانند اختلال شخصیت مرزی و اختلال شخصیت خودشیفته را درک کنند.

نظریه‌های شخصیت

برخی از شناخته شده‌ترین نظریه‌ها در روانشناسی به درک و توضیح چگونگی رشد شخصیت اختصاص دارد، از جمله:

انواع نظریه های روانشناسی شخصیت

نظریه روانی جنسی

زیگموند فروید پیشنهاد کرد که شخصیت از طریق یک سری پنج مرحله روانی – جنسی رشد می‌کند. در هر مرحله، انرژی id – بخش اولیه و غریزی شخصیت – روی ناحیه خاصی از بدن متمرکز می‌شود.

فروید معتقد بود که تجارب اولیه دوران کودکی نقش اساسی در شکل گیری شخصیت دارند و معتقد بود که شخصیت تا حد زیادی تا سن پنج سالگی به طور کامل تثبیت می‌شود.

نظریه روانی اجتماعی

اریک اریکسون نظریه پردازی بود که پیشنهاد کرد شخصیت از طریق یک سری هشت مرحله روانی اجتماعی رشد می‌کند. در هر مرحله، افراد با تعارض رشدی مواجه می‌شوند که در رشد فضایل روانی نقش دارد. پیمودن موفقیت آمیز این مراحل و درگیری‌ها منجر به شکل گیری شخصیتی سالم می‌شود.

در حالی که نظریه روانشناسی فروید این است که شخصیت بیشتر در اوایل کودکی شکل می‌گیرد، اریکسون که شخصیت فرد در طول زندگی به رشد خود ادامه می‌دهد.

نظریه انسان گرایی

روانشناسی انسان گرایانه دیدگاهی است که بر جنبه مثبت طبیعت انسان تأکید می‌کند. یکی از نظریه‌های اومانیستی، سلسله مراتب نیازهای مزلو، نشان می‌دهد که انسان‌ها برای رسیدن به حالتی از خودشکوفایی انگیزه دارند که با شخصیتی منسجم و منسجم مشخص می‌شود.

کارل راجرز، یکی دیگر از روانشناسی انسان‌گرا، معتقد بود که وقتی خود و خود ایده‌آل فرد در یک راستا قرار می‌گیرند، نشانه‌ای از شخصیت سالم است.

تئوری صفت

تئوری‌های صفت شخصیت نشان می‌دهد که شخصیت از تعدادی ویژگی مختلف یا گرایش‌های گسترده تشکیل شده است. چندین نظریه خصیصه مختلف وجود داشته است، اما یکی از پذیرفته شده‌ترین آنها امروزه به عنوان نظریه بزرگ 5 شناخته می‌شود.

نظریه 5 بزرگ نشان می‌دهد که شخصیت از پنج بعد گسترده تشکیل شده است: توافق پذیری، وظیفه شناسی، برون گرایی، روان رنجوری و گشودگی. هر یک از این صفات یک پیوستار هستند، بنابراین شما می‌توانید در هر صفت یا بالا، پایین یا جایی در وسط باشید.

تیپ شخصیتی شما چیست؟

روش‌های مختلفی برای سنجش و ارزیابی شخصیت وجود دارد. برخی از این اندازه‌گیری‌ها، آزمایش‌ها، موجودی‌ها و ارزیابی‌هایی هستند که ممکن است برای اهداف مختلفی استفاده شوند. گاهی اوقات از این تست‌ها برای کمک به ارزیابی اختلالات روانی یا غربالگری قبل از استخدام استفاده می‌شود.

در موارد دیگر، از این فهرست‌ها برای گفتن بیشتر افراد در مورد آنچه که به عنوان تیپ شخصیتی آنها شناخته می‌شود، استفاده می‌شود.

سنجش و تست روانشناسی شخصیت

ایده تیپ‌های شخصیتی محبوب است، اما تا حدودی بحث برانگیز است. بسیاری از این گونه‌های شخصیت شناسی فاقد پشتوانه علمی هستند، در حالی که برخی دیگر برای توصیف کامل شخصیت بسیار ساده انگارانه هستند. برخی از محبوب‌ترین تیپولوژی‌های شخصیتی عبارت‌اند از:

  • نشانگر نوع مایرز-بریگز (MBTI)
  • انیاگرام
  • نظریه نوع A و نوع B
  • مرتب کننده خلق و خوی Keirsey

تست‌های شخصیت می‌تواند سرگرم کننده و جالب باشد، اما شما باید احتیاط کنید و نتایج خود را خیلی جدی نگیرید. بیشتر آزمایش‌های آنلاینی که با آن‌ها مواجه می‌شوید، ارزیابی رسمی نیستند، بنابراین نباید از نتایج برای تشخیص خود استفاده کنید.

اختلالات شخصیت

روانشناسی شخصیت نیز به دنبال درک اختلالات شخصیت است. این اختلالات شخصیتی مشکلاتی را در ارتباط با دیگران و همچنین مشکلاتی در تفکر و رفتار ایجاد می‌کند.

راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی (DSM-5) 10 اختلال شخصیت مختلف را شناسایی می‌کند:

  • اختلال شخصیت ضد اجتماعی
  • اختلال شخصیت اجتنابی
  • اختلال شخصیت مرزی
  • اختلال شخصیت وابسته
  • اختلال شخصیت هیستریونیک
  • اختلال شخصیتی خودشیفتگی
  • اختلال شخصیت وسواسی اجباری
  • اختلال شخصیت پارانوئید
  • اختلال شخصیت اسکیزوئید
  • اختلال شخصیت اسکیزوتایپی

درمان این شرایط بسته به تشخیص خاص متفاوت است، اما ممکن است شامل دارو، روان درمانی، آموزش روانی و آموزش مهارت باشد.

نتیجه گیری

شخصیت موضوع گسترده‌ای است که تقریباً بر هر جنبه‌ای از آنچه که افراد را آن گونه که هستند می‌سازد، دست می‌زند. راه‌های زیادی برای تفکر در مورد روانشناسی شخصیت وجود دارد.

برخی نظریه‌ها وجود دارند که بر ویژگی‌های فردی تمرکز می‌کنند و آن‌هایی که مراحل مختلف رشدی را که با ظهور (و گاهی اوقات تغییر) شخصیت در طول زمان اتفاق می‌افتد، در نظر می‌گیرند.

روانشناسان نه تنها به درک شخصیت عادی انسان علاقه‌مند هستند، بلکه به شناخت اختلالات شخصیتی بالقوه‌ای که ممکن است منجر به پریشانی یا مشکل در زمینه‌های کلیدی زندگی شود، علاقه‌مند هستند.

روانشناسان کلینیک روانشناسی کرج و مشاوره راه آرامش با توانایی شخصیت شناسی مشکلاتی که افراد در خانه، مدرسه، محل کار یا در روابط خود دارند، بهتر می‌توانند به افراد کمک کنند تا مهارت‌های مقابله و مدیریت علائم اختلالات شخصیت را توسعه دهند.

برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه نوبت دهی می‌توانید با کارشناسان ما در کلینیک روانشناسی راه آرامش در ارتباط باشید.

چرا روانشناسی شخصیت اینقدر مهم است؟

روانشناسی شخصیت به افراد کمک می کند تا عوامل موثر در شخصیت را بهتر درک کنند . همچنین به ما این امکان را می دهد تا در مورد چگونگی تأثیر برخی ویژگی های شخصیتی بر رفتار بیشتر بدانیم. به عنوان مثال، برخی از ویژگی ها با سطوح بالاتر شادی و رفاه مرتبط هستند.

اهمیت شخصیت چیست؟

رشد شخصیت نه تنها شما را خوب و خوش ظاهر نشان می دهد بلکه به شما کمک می کند تا با لبخند با دنیا روبرو شوید . رشد شخصیت کمک زیادی به کاهش استرس و تعارض می کند. این افراد را تشویق می کند تا به جنبه های روشن تر زندگی نگاه کنند. حتی با بدترین موقعیت ها با لبخند روبرو شوید.

امتیاز ما
برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 0 میانگین: 0]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *