بنر متحرک سایت

درمان ترس و فوبیا

درمان ترس و فوبیا

آیا با روش‌های درمان ترس و فوبیا آشنایی دارید؟ آیا فوبیا شما را از انجام کارهایی که می‌خواهید انجام دهید باز می‌دارد؟ نحوه تشخیص، درمان و غلبه بر ترس و فوبیا را بیاموزید.

فوبیا چیست؟

تقریباً همه افراد چندین ترس غیرمنطقی دارند، مثلاً ترس از عنکبوت یا معاینه دندانپزشکی. برای اکثر مردم، این ترس‌ها جزئی هستند، اما زمانی که ترس‌ها آنقدر شدید می‌شوند که باعث اضطراب شدید می‌شوند و در زندگی عادی شما اختلال ایجاد می‌کنند، به آنها فوبیا می‌گویند.

این مطلب را هم بخوانید:
اختلال استرس حاد و درمان آن

فوبیا یک ترس شدید از چیزی است که در واقعیت، خطر کمی دارد یا اصلاً خطری ندارد. فوبیاها و ترس‌های رایج شامل مکان‌های بسته، ارتفاع، رانندگی در بزرگراه، حشرات در حال پرواز، مارها و سوزن‌ها هستند.

با این حال، شما می‌توانید تقریباً از هر چیزی فوبیا ایجاد کنید. در حالی که بیشتر فوبیاها در دوران کودکی ایجاد می‌شوند، می‌توانند در زندگی بعدی نیز ایجاد شوند.

اگر فوبیا دارید، احتمالاً متوجه می‌شوید که ترس شما غیرمنطقی است، اما هنوز نمی‌توانید احساسات خود را کنترل کنید. فقط فکر کردن به شی یا موقعیت ترسناک ممکن است شما را مضطرب کند و وقتی واقعاً در معرض چیزی قرار می‌گیرید که از آن می‌ترسید، وحشت به طور خودکار و طاقت فرسا است.

فوبیا چیست؟

این تجربه به قدری اعصاب خردکن است که ممکن است برای اجتناب از آن تمام تلاش خود را بکنید، خودتان را ناراحت کنید یا حتی سبک زندگی خود را تغییر دهید.

درک فوبیای خود اولین قدم برای غلبه بر آن و درمان ترس و فوبیا است. مهم است که بدانید فوبیا شایع هستند. (داشتن فوبیا به این معنی نیست که شما دیوانه هستید!)

همچنین دانستن اینکه ترس و فوبیا قابل درمان هستند، به شما بسیار کمک می‌کند. مهم نیست که در حال حاضر چقدر از کنترل خارج شده است، می‌توانید بر اضطراب و ترس خود غلبه کنید و زندگی خود را شروع کنید. در ادامه به بررسی این موضوع از کلینیک روانشناسی راه آرامش خواهیم پرداخت.

انواع رایج فوبیا و ترس

چهار نوع کلی از فوبیا و ترس وجود دارد:

  • فوبیای حیوانات مانند ترس از مار، عنکبوت، جوندگان و سگ.
  • فوبیای محیط طبیعی مانند ترس از ارتفاع، طوفان، آب و تاریکی.
  • فوبیای موقعیتی (ترس‌های ناشی از یک موقعیت خاص) شامل ترس از فضاهای بسته (کلاستروفوبیا)، پرواز، رانندگی، تونل‌ها و پل‌ها.
  • فوبیای تزریق خون، آسیب، ترس از خون، آسیب، بیماری، سوزن زدن، یا سایر اقدامات پزشکی

با این حال، برخی از فوبیاها در یکی از چهار دسته رایج قرار نمی‌گیرند. ترس از خفگی، ترس از ابتلا به بیماری مانند سرطان از جمله این موارد است که برای درمان این نوعر از ترس و فوبیا باید اقدام کنید.

انواع رایج فوبیا و ترس

سایر فوبیاهای رایج که به طور منظم در هیچ یک از چهار دسته قرار نمی‌گیرند عبارت‌اند از:

فوبیای اجتماعی که به آن اختلال اضطراب اجتماعی نیز گفته می‌شود، ترس از موقعیت های اجتماعی است که ممکن است در آن شرمنده یا مورد قضاوت قرار بگیرید.

اگر فوبیای اجتماعی دارید، ممکن است بیش از حد خودآگاه باشید و از تحقیر خود در مقابل دیگران بترسید. اضطراب شما در مورد ظاهرتان و اینکه دیگران چه فکری می‌کنند ممکن است باعث شود از موقعیت‌های اجتماعی خاصی که در غیر این صورت از آن لذت می‌برید دوری کنید.

ترس از سخنرانی در جمع یک فوبی بسیار رایج، نوعی از فوبیای اجتماعی است. سایر ترس‌های مرتبط با فوبیای اجتماعی عبارت‌اند از ترس از خوردن یا نوشیدن در جمع، صحبت کردن با غریبه‌ها، شرکت در امتحان، اختلاط در یک مهمانی یا فراخواندن در کلاس.

علائم و نشانه‌های فوبیا

علائم فوبیا می‌تواند از احساس خفیف دلهره و اضطراب تا حمله پانیک تمام عیار متغیر باشد. به طور معمول، هر چه به چیزی که از آن می‌ترسید نزدیک‌تر باشید، ترس شما بیشتر خواهد شد. اگر دور شدن سخت باشد، ترس شما نیز بیشتر خواهد شد.

علائم و نشانه‌های فوبیا

علائم فیزیکی فوبیا عبارت‌اند از:

  • دشواری در تنفس
  • ضربان قلب یا ضربان قلب
  • درد یا سفتی قفسه سینه
  • لرزیدن یا لرزش
  • احساس سرگیجه یا سبکی سر
  • معده‌ای که به هم می‌خورد
  • گرگرفتگی یا گرگرفتگی سرد؛ احساس سوزن سوزن شدن
  • تعریق

علائم احساسی فوبیا عبارت‌اند از:

  • احساس اضطراب یا وحشت شدید
  • احساس نیاز شدید به فرار
  • احساس “غیر واقعی” یا جدا شدن از خود
  • ترس از دست دادن کنترل یا دیوانه شدن
  • احساس می‌کنید که قرار است بمیرید یا از هوش بروید
  • می‌دانید که بیش از حد واکنش نشان می‌دهید، اما احساس می‌کنید که در کنترل ترس ناتوان هستید

چه زمانی برای درمان ترس و فوبیا به کمک نیاز دارید

اگرچه فوبیا رایج هستند، اما همیشه باعث ناراحتی قابل توجهی نمی‌شوند یا زندگی شما را مختل نمی‌کنند.

به عنوان مثال، اگر فوبیا از مار دارید، اگر در شهری زندگی می‌کنید که به احتمال زیاد به آن برخورد نمی‌کنید، ممکن است در فعالیت‌های روزمره شما مشکلی ایجاد نکند. از طرف دیگر، اگر فوبیای شدید از فضاهای شلوغ دارید، زندگی در یک شهر بزرگ مشکل ساز خواهد شد.

چه زمانی برای درمان ترس و فوبیا به کمک نیاز دارید

اگر فوبیای شما چندان بر زندگی شما تأثیر نمی‌گذارد، احتمالاً جای نگرانی نیست. اما اگر اجتناب از شی، فعالیت یا موقعیتی که ترس و فوبیا شما را تحریک می‌کند، در عملکرد طبیعی شما اختلال ایجاد می‌کند یا شما را از انجام کارهایی که در غیر این صورت از آن لذت می‌بردید باز می‌دارد، وقت آن است که به دنبال درمان باشید.

درمان ترس و فوبیا خود را در نظر بگیرید اگر:

  • باعث ترس، اضطراب و وحشت شدید و ناتوان کننده می‌شود
  • متوجه می‌شوید که ترس شما بیش از حد و غیر منطقی است
  • شما به دلیل فوبیا از موقعیت‌ها و مکان‌های خاصی اجتناب می‌کنید
  • اجتناب شما با روال عادی شما تداخل می‌کند یا باعث ناراحتی قابل توجهی می‌شود
  • حداقل شش ماه است که فوبیا داشته‌اید

درمان ترس و فوبیا

استراتژی‌های خودیاری و درمانی هر دو می‌توانند در درمان ترس و فوبیا مؤثر باشند. اینکه چه چیزی برای شما بهترین است به عواملی مانند شدت فوبیا، دسترسی شما به درمان حرفه‌ای و میزان حمایتی که نیاز دارید بستگی دارد.

به عنوان یک قانون کلی، خودیاری همیشه ارزش امتحان کردن را دارد. هرچه بیشتر بتوانید برای خود انجام دهید، کنترل بیشتری را احساس خواهید کرد که در مورد درمان فوبیا و ترس ها بسیار تأثیرگذار است.

درمان ترس و فوبیا با مشاوران راه آرامش

با این حال، اگر فوبیا شما آنقدر شدید است که باعث حملات پانیک یا اضطراب غیرقابل کنترل می‌شود، ممکن است بخواهید به دنبال حمایت بیشتری باشید.

این مطلب را هم بخوانید:
درمان شناختی رفتاری یا CBT چیست؟

در آخر

در نتیجه، درمان فوبیا می‌تواند به شما کمک کند تا بر ترس و اضطراب خود غلبه کنید. اگر فردی را می‌شناسید که از فوبیا رنج می‌برد، سعی کنید او را تشویق کنید تا به دنبال کمک و یک روان درمان نیز باشد.

رفتار درمانی می‌تواند به شما کمک کند تا با یادگیری متفاوت دیدن موقعیت و تغییر واکنش‌های خود نسبت به آن، از شر فوبیای خود خلاص شوید. برای راهنمایی بیشتر با کارشناسان کلینیک روانشناسی راه آرامش در ارتباط باشید.

امتیاز ما
برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 0 میانگین: 0]

آخرین نوشته ها

مشاوره فردی و خودشناسی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *