اختلال استرس حاد (ASD) یک وضعیت سلامت روان است که میتواند بلافاصله پس از یک رویداد آسیب زا رخ دهد. این میتواند طیف وسیعی از علائم روانی را ایجاد کند و بدون شناخت یا درمان، میتواند منجر به اختلال استرس پس از سانحه شود.
یک رابطه نزدیک بین اختلال استرس حاد (ASD) و اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) وجود دارد که برخی افراد پس از داشتن ASD دچار PTSD میشوند.
طبق گزارشات، تقریباً 19 درصد از افراد پس از تجربه یک رویداد آسیب زا به ASD مبتلا میشوند. هر فردی که به رویدادهای آسیب زا دچار میشود احتمال این که هر واکنشی را انجام دهد بسیا بالا است، اما مهم است که از اثرات فیزیکی و روانی که ممکن است پس از این آسیب رخ دهد، مطلع باشیم.
در این مقاله به چیستی ASD و علائم و علل آن میپردازیم. ما همچنین در این مقاله از کلینیک روانشناسی راه آرامش تشخیص، درمان و پیشگیری این نوع اختلال حاد را پوشش میدهیم.
اختلال استرس حاد چیست؟
ASD یک تشخیص روانشناختی نسبتاً جدید است. انجمن روانپزشکی در آمریکا برای اولین بار اختلال استرس حاد را به ویرایش چهارم راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات سلامت روان در سال 1994 معرفی کرد. اگرچه بسیاری از علائم مشابه PTSD را دارد، ASD یک تشخیص متمایز است.
فرد مبتلا به ASD بلافاصله پس از یک رویداد آسیب زا، پریشانی روانی را تجربه میکند. برخلاف PTSD، ASD یک وضعیت موقتی است و علائم معمولاً حداقل 3 تا 30 روز پس از رویداد آسیبزا باقی میمانند.
اگر فردی علائم را بیش از یک ماه تجربه کند، پزشک معمولاً آنها را از نظر PTSD ارزیابی میکند.
علائم اختلال استرس حاد
افرادی که ASD دارند علائمی مشابه علائم PTSD و سایر اختلالات استرس را تجربه میکنند. علائم ASD در پنج دسته کلی قرار میگیرند.
- علائم نفوذ. اینها زمانی اتفاق میافتند که فرد نتواند از طریق فلاشبکها، خاطرات یا رویاها از مرور یک رویداد آسیبزا دست بردارد.
- علائم تجزیه. اینها میتواند شامل تغییر حس واقعیت، عدم آگاهی از محیط اطراف و ناتوانی در به خاطر سپردن بخشهایی از رویداد آسیب زا باشد.
- علائم برانگیختگی این نوع از افراد میتواند شامل بی خوابی و سایر اختلالات خواب، مشکل در تمرکز، و تحریک پذیری یا پرخاشگری باشد که میتواند کلامی یا فیزیکی باشد.
افراد مبتلا به اختلال استرس حاد ممکن است به اختلالات سلامت روان دیگری از جمله اضطراب و افسردگی مبتلا شوند.
علائم اضطراب عبارتاند از:
- احساس عذاب قریبالوقوع
- نگرانی بیش از حد
- مشکل در تمرکز
- خستگی
- بی قراری
- افکار مسابقهای
علائم افسردگی عبارتاند از:
- احساس مداوم نا امیدی، غمگینی یا بی حسی
- خستگی
- گریه غیر منتظره
- از دست دادن اموراتی که زمانی لذت بخش بودند
- تغییر در اشتها یا وزن بدن
- افکار خودکشی یا خودآزاری
علل اختلال استرس حاد
افراد میتوانند پس از تجربه یک یا چند رویداد آسیب زا دچار اختلال استرس حاد شوند. یک رویداد آسیب زا میتواند باعث آسیب جسمی، عاطفی یا روانی قابل توجهی شود.
در میان سایر موارد دلایل رویدادهای آسیب زا میتواند شامل موارد زیر باشد:
- مرگ یکی از عزیزان
- تهدید به مرگ یا آسیب جدی
- بلایای طبیعی
- تصادفات وسایل نقلیه موتوری
- تجاوز جنسی، تجاوز جنسی، یا آزار خانگی
عوامل خطر ابتلا به اختلال استرس حاد
یک فرد میتواند در هر مرحله از زندگی خود به اختلال استرس حاد مبتلا شود، با این حال، برخی از افراد ممکن است در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به این بیماری باشند.
عواملی که میتوانند خطر ابتلای فرد به ASD را افزایش دهند عبارتاند از:
- قبلاً تجربه، شاهد یا داشتن آگاهی از یک رویداد آسیب زا
- سابقه سایر اختلالات سلامت روان
- تاریخچه واکنشهای تجزیهای به رویدادهای آسیب زا گذشته
- بودن کمتر از 40 سال سن دارد منبع مورد اعتماد زن بودن
تشخیص اختلال استرس حاد
یک پزشک یا متخصص سلامت روان میتواند ASD را تشخیص دهد. آنها سؤالاتی در مورد رویداد آسیب زا و علائم فرد خواهند پرسید.
یک متخصص مراقبتهای بهداشتی معمولاً ASD را در صورتی تشخیص میدهد که فرد در طی 1 ماه پس از حادثه آسیب زا، 9 علامت یا بیشتر ASD داشته باشد. علائمی که پس از این بازه زمانی ظاهر میشوند یا بیش از 1 ماه باقی میمانند ممکن است نشان دهنده PTSD باشند.
برای تشخیص ASD، متخصص مراقبتهای بهداشتی سایر علل احتمالی را نیز رد میکند، مانند:
- سایر اختلالات روانی
- مصرف مواد
- شرایط پزشکی زمینهای
- رفتار
یک متخصص مراقبتهای بهداشتی از نزدیک با یک فرد برای ایجاد یک برنامه درمانی که نیازهای فردی او را برآورده میکند، همکاری خواهد کرد. درمان ASD بر کاهش علائم، بهبود مکانیسمهای مقابله و پیشگیری از PTSD متمرکز است.
گزینههای درمانی ASD ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- درمان شناختی رفتاری (CBT). پزشکان معمولاً CBT را به عنوان اولین درمان برای افراد مبتلا به ASD توصیه میکنند. CBT شامل کار با یک متخصص بهداشت روان آموزش دیده برای توسعه استراتژیهای مقابلهای مؤثر است.
- ذهن آگاهی. مداخلات مبتنی بر ذهن آگاهی تکنیکهایی را برای مدیریت استرس و اضطراب آموزش میدهند. اینها میتواند شامل مدیتیشن و تمرینات تنفسی باشد.
جلوگیری از اختلال استرس حاد
همیشه نمیتوان از تجربه رویدادهای آسیب زا اجتناب کرد. با این حال، راههایی برای کاهش خطر ابتلا به ASD پس از آن وجود دارد.
این موارد میتواند شامل موارد زیر باشد:
- مشورت با پزشک یا متخصص سلامت روان پس از یک رویداد آسیب زا
- به دنبال حمایت از خانواده و دوستان
- دریافت درمان برای سایر اختلالات سلامت روان
- کار با یک مربی رفتاری برای ایجاد مکانیسمهای مقابلهای مؤثر
- در صورتی که شغل فرد مستلزم خطر بالای قرار گرفتن در معرض حوادث آسیب زا باشد، آموزش آمادگی دریافت کنید
نتیجه گیری
همانطور که گفته شد اختلال استرس حاد یک بیماری غیر معمول نیست و میتواند پس از تجربه یک رویداد آسیب زا رخ دهد. افرادی که شغل آنها را در معرض حوادث آسیب زا قرار میدهد، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به ASD هستند.
ASD رابطه نزدیکی با PTSD دارد و بسیاری از علائم مشابه را دارد. با این حال، ASD یک بیماری کوتاه مدت است که معمولاً در عرض یک ماه برطرف میشود، در حالی که PTSD یک بیماری مزمن و حاد است.
اگر فردی بیش از یک ماه علائم ASD را داشته باشد، پزشک ممکن است فرد را از نظر PTSD ارزیابی کند. شما برای اطلاعات بیشتر برای مشاوره از روانشناس مربوطه با کارشناسان کلینیک روانشناسی راه آرامش یکی از معتبرترین و مرکز مشاوره روانشناسی در کرج و همچنین برای تعیین وقت قبلی نیز میتوانید در ارتباط باشید.