بنر متحرک سایت

وسواس فکری چیست و درمان آن چقدر طول می‌کشد

وسواس فکری عملی

اختلال وسواس فکری چیست؟

اختلال وسواس فکری – عملی (OCD) یک اختلال اضطرابی است که می‌تواند بسیار ناتوان کننده باشد. افراد مبتلا به OCD از افکار، تصاویر یا تکانه‌های مکرر و مداوم رنج می‌برند که آن‌ها را ناراحت‌کننده می‌دانند و باعث می‌شوند رفتارهای تشریفاتی (اجبار) انجام دهند.

افراد مبتلا به OCD می‌دانند که افکار و تشریفات اجباری آنها منطقی نیست، اما احساس می‌کنند قادر به مقاومت در برابر آنها نیستند. شایع‌ترین وسواس‌ها شامل آلودگی و نظم است. اجبارهای رایج شامل شستن، شمردن، چک کردن، تمیز کردن، تکرار کلمات در سکوت و بررسی ذهنی است.

می‌توان گفت وسواس فکری یک بیماری مزمن است که باعث ناراحتی قابل توجهی می‌شود و در زندگی روزمره اختلال ایجاد می‌کند. این بیماری در همه سنین، جنسیت‌ها و گروه‌های قومی رخ می‌دهد، اما معمولاً در دوران کودکی یا نوجوانی شروع می‌شود.

درمان OCD می‌تواند شامل دارو درمانی و روان درمانی باشد. داروها اغلب زمانی که علائم برای اولین بار ظاهر می‌شوند به تنهایی استفاده می‌شوند؛ اما ممکن است با درمان شناختی رفتاری (CBT) نیز ترکیب شوند.

CBT به بیماران کمک می‌کند تا ارتباط بین افکار، احساسات و الگوهای رفتاری خود را درک کنند تا بتوانند یاد بگیرند که چگونه آنها را تغییر دهند تا احساس بهتری داشته باشند.

اختلال وسواس فکری چیست؟

علائم وسواس فکری عبارت‌اند از:

  • افکار تکراری (وسواس) که ناراحت کننده هستند، اما منطقی نیستند
  • رفتارهای تکراری (اجبار) مانند شستن، چک کردن یا تمیز کردن به منظور کاهش ناراحتی اجتناب از موقعیت‌هایی که باعث اضطراب می‌شود (مانند بیرون رفتن)

افراد مبتلا به OCD افکار، تصاویر یا اصرارهای شدید و مکرر دارند که باعث می‌شود احساس کنند برای کاهش اضطراب خود مجبور به انجام کاری می‌شوند. افکار معمولاً ناخوشایند هستند؛ اما گاهی اوقات می‌توانند خنثی یا حتی خوشایند باشند.

به عنوان مثال، فردی که مبتلا به OCD است ممکن است فکر کند “اگر از خانه خارج شوم و فراموش کنم درب ورودی خانه خود را قفل کنم چه؟” یا “اگر به چیزی کثیف دست بزنم چه؟” این افکار می‌توانند به قدری آزاردهنده باشند که در زندگی روزمره اختلال ایجاد کنند.

در موارد شدید، عملکرد عادی در فعالیت‌های روزانه برای کسی دشوار می‌شود، زیرا حواسشان به این افکار منحرف می‌شود.

آن‌ها ممکن است هر روز ساعت‌ها به انجام کارهایی بپردازند که به کاهش اضطراب کمک می‌کند، مانند شستن دست‌ها یا چک کردن اجاق گاز چندین بار قبل از ترک خانه (به نام رفتار تشریفاتی).

در ادامه همچنان همراه این مقاله از کلینیک روانشناسی راه آرامش باسید تا بیشتر در رابطه با درمان و مدت زمان درمان اختلال وسواس فکری عملی بدانیم.

این مطلب را هم بخوانید:
مشاوره روان درمانی در کرج

شایع‌ترین علائم وسواس فکری

اختلال وسواس فکری عملی (OCD) یک اختلال اضطرابی است که باعث می‌شود افکار و ترس‌های ناخواسته‌ای در شما ایجاد شود که باعث می‌شود شما را مجبور به تکرار برخی اعمال کنید.

شایع‌ترین علائم وسواس فکری

شایع‌ترین علائم OCD عبارت‌اند از:

  • شستن یا تمیز کردن بیش از حد
  • بررسی مکرر چیزهایی مانند قفل درها یا مشعل‌های اجاق گاز
  • در دور انداختن اشیا مشکل دارید، زیرا “ممکن است” به میکروب آلوده شده باشند
  • ترس از آلودگی به خاک، میکروب یا مواد شیمیایی
  • داشتن افکار ناراحت کننده در مورد اعمال خشونت آمیز یا پرخاشگرانه
  • کلمات را بی صدا در ذهن خود تکرار کنید (مثلاً شمردن، دعا کردن) بارها و بارها
این مطلب را هم بخوانید:
درمان شناختی رفتاری یا CBT چیست؟

درمان وسواس فکری در نوجوانان

همانطور که گفته شد اختلال وسواس فکری عملی (OCD) یک اختلال اضطرابی است که می‌تواند باعث ایجاد افکار، احساسات، عقاید یا رفتارهای ناخواسته و مکرر شود.

افراد مبتلا به وسواس فکری وسواسی ممکن است از این افکار بسیار ناراحت شوند یا تمایل شدیدی به تکرار کارهای خاص داشته باشند.

همچنین درمان OCD به شدت علائم بستگی دارد. برای برخی افراد، درمان می‌تواند شامل روان درمانی یا دارو باشد.

در کودکان و نوجوانان، درمان معمولاً شامل دارو درمانی و روان درمانی است. داروها ممکن است شامل داروهای ضد افسردگی، ضد روان پریشی یا داروهای ضد اضطراب باشد.

درمان وسواس فکری در نوجوانان

هنگامی که داروها به تنهایی برای درمان OCD در کودکان و نوجوانان استفاده می‌شود، نسبت به زمانی که به تنهایی در بزرگسالان استفاده می‌شود، عوارض جانبی کمتری دارند.

با این حال، اکثر داروها به طور کامل علائم OCD را در کودکان و نوجوانان از بین نمی‌برند، آنها فقط به کاهش شدت آنها کمک می‌کنند.

همچنین اختلال وسواس فکری عملی (OCD) یک بیماری شایع و مزمن است که می‌تواند کودکان و نوجوانان را تحت تأثیر قرار دهد. اختلال وسواس فکری یک اختلال اضطرابی است که با افکار مکرر و ناخواسته (وسواس) و یا رفتارهای تکراری (اجبار) خود را نشان می‌دهد.

این مطلب را هم بخوانید:
اروتومانیا چیست و راه های تشخیص و درمان آن چگونه است

درمان وسواس فکری جبری چقدر طول می‌کشد؟

پاسخ بستگی به شدت علائم شما دارد. هر چه بیشتر طول بکشد، درمان چالش برانگیزتر خواهد بود.

اگر علائم شما خفیف باشد (یا متوسط، اما ناراحتی قابل توجهی ایجاد نمی‌کند یا زندگی روزمره شما را مختل نمی‌کند)، درمان ممکن است تنها چند هفته یا چند ماه طول بکشد. اگر علائم شما شدید و یا ناتوان کننده باشد، درمان ممکن است چندین ماه یا سال طول بکشد.

درمان وسواس فکری جبری چقدر طول می‌کشد؟

درمان OCD معمولاً شامل دارو و درمان است. دارو می‌تواند به تسکین علائم و کاهش زمان مورد نیاز برای اثربخشی درمان کمک کند. درمان به شما کمک می‌کند تا مهارت‌هایی را بیاموزید که به شما در مدیریت علائم OCD در طول زمان کمک می‌کند. OCD یک بیماری مزمن است و نمی‌توان گفت چقدر طول می‌کشد تا درمان شود.

پس همانطور که قبلاً هم گفته شد مدت زمانی که به درمان نیاز دارید بستگی به شدت علائم شما، میزان پاسخ شما به درمان و داشتن شرایط دیگری که نیاز به درمان همزمان دارند یا خیر دارد.

این مطلب را هم بخوانید:
روانشناسی شخصیت چیست؟

در آخر

امیدواریم با مطالعه این مقاله اطلاعات مفیدی را در رابطه با اختلال و درمان وسواس فکری عملی کسب کرده باشید، شما کاربران نیز برای رزرو نوبت دهی مشاوره در بزرگترین کلینیک روانشناسی در ایران یعنی راه آرامش می‌توانید با کارشناسان مجرب کلینیک راه آرامش در ارتباط باشید.

امتیاز ما
برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 2 میانگین: 4]

آخرین نوشته ها

مشاوره فردی و خودشناسی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *