بنر متحرک سایت

اختلال اضطراب بیماری (هیپوکندری) چیست؟

اختلال اضطراب بیماری

اختلال اضطراب بیماری یک بیماری روانی مزمن است که قبلاً به عنوان هیپوکندری شناخته می‌شد. افراد مبتلا به این اختلال ترس دائمی از این دارند که با وجود علائم کم یا بدون علائم، به یک بیماری جدی یا تهدید کننده زندگی مبتلا شوند. در این زمینه داروها و درمان شناختی رفتاری (CBT) می‌تواند کمک کند.

ما در این مقاله از کلینیک روانشناسی راه آرامش در رابطه با اختلال اضطراب بیماری (هیپوکندری)، علایم آن و همچنین مدیریت درمان آن به صورت جامع صحبت خواهیم کرد.

اختلال اضطراب بیماری چیست؟

افراد مبتلا به اختلال اضطراب بیماری که هیپوکندری یا هیپوکندریازیس نیز نامیده می‌شود به معنای ترس غیرواقعی از این دارند که یک وضعیت پزشکی جدی دارند یا می‌ترسند که در معرض خطر بالای بیماری باشند. آنها ممکن است عملکردهای معمولی بدن را به عنوان نشانه‌های بیماری به اشتباه تفسیر کنند.

حتی پس از اینکه آزمایش‌های پزشکی را انجام دادند و هیچ مشکلی را نشان نداد، افراد مبتلا به هیپوکندریازیس همچنان درگیر این ایده هستند که فکر می‌کنند به شدت بیمار هستند. نگرانی‌های مداوم سلامتی آنها می‌تواند در روابط، شغل و زندگی آنها اختلال ایجاد کند.

اختلال اضطراب بیماری یا هیپوکندری چیست؟

بایید با اصطلاح هیپوکندری یا اضطراب سلامتی بیشتر آشنا شویم. ارائه دهندگان مراقبت‌های بهداشتی اکنون از اصطلاح هیپوکندری استفاده می‌کنند. افراد مبتلا به هیپوکندری نمی‌توانند احساس خود را کنترل کنند. ترس از بیماری برای آنها بسیار واقعی است.

بیماری هیپوکندری چقدر شایع است؟

بیماری هیپوکندری بسیار نادر است. به عنوان مثال حدود 0.1 درصد از آمریکایی‌ها را تحت تأثیر قرار می‌دهد. معمولاً در اوایل بزرگسالی ظاهر می‌شود و همچنین هیپوکندری می‌تواند در تمام سنین و جنسیت‌ها تأثیر بگذارد.

انواع اختلال اضطراب بیماری چیست؟

افراد مبتلا به هیپوکندری به طور کلی در یکی از این دسته‌بندی‌های زیر قرار می‌گیرند:

  • ترس از بیماری: شما زمان زیادی را در یک محیط مراقبت‌های بهداشتی می‌گذرانید. شما از چندین متخصص مشاوره می‌گیرید و درخواست آزمایش‌های پزشکی می‌کنید.
  • ترس از معالجه کننده: از پزشکان و مراقبت‌های پزشکی اجتناب می‌کنید. ممکن است به پزشکان اعتماد نکنید یا فکر کنید که آنها علائم شما را جدی نمی‌گیرند. این می‌تواند ترس و اضطراب بیشتری ایجاد کند.
این مطلب را هم بخوانید:
بهترین مرکز مشاوره روانشناسی در کرج

فرق بین هیپوکندری و علائم جسمی

فردی که دارای اختلال علائم جسمی است ممکن است وسواس داشته باشد و در مورد سلامتی خود نگران باشد، درست مانند فردی که دارای هیپوکندری است.

یک فرد مبتلا به اختلال علائم جسمی علائم فیزیکی واقعی دارد. اما آزمایش‌های پزشکی نمی‌توانند دلیلی برای علائم فیزیکی مشخص کنند.

علائم و علل اختلال اضطراب بیماری

اگر در سابقه خانوادگی یکی از موارد زیر را داشته باشید ممکن است بیشتر مستعد ابتلا به هیپوکندری باشید که شامل موارد زیر هستند:

  • آسیب‌های دوران کودکی، مانند کودک آزاری یا بی توجهی
  • استرس شدید
  • بیماری دوران کودکی
  • مسائل مربوط به سلامت روان، از جمله اضطراب یا افسردگی
  • تروما، مانند آزار جسمی یا عاطفی

اما علائم هیپوکندری چیست؟

همانطور که گفته شد، افراد مبتلا به هیپوکندری، ترس مداوم اما غیرواقعی در مورد بیماری جدی دارند. بیماری(های) خاصی که آنها نگران آن هستند اغلب تغییر می‌کند.

علائم اختلال اضطراب بیماری

برخی از افراد مبتلا به هیپوکندری ممکن است در واقع یک بیماری فیزیکی تشخیص داده شده داشته باشند. اما به دلیل هیپوکندری، ممکن است احساس کنند که وضعیت آنها شدیدتر از آنچه هست است.

علائم اختلال اضطراب بیماری عبارت‌اند از:

  • اجتناب از افراد یا مکان‌ها به دلیل نگرانی در مورد ابتلا به یک بیماری
  • به طور مداوم در مورد بیماری‌ها و علائم تحقیق می‌کند
  • علائم اغراق‌آمیز و شدت آنها (به عنوان مثال، سرفه به نشانه سرطان ریه تبدیل می‌شود)
  • داشتن اضطراب در مورد سلامت شخصی خود
  • وسواس نسبت به عملکردهای طبیعی بدن، مانند ضربان قلب
  • به اشتراک گذاشتن بیش از حد وضعیت سلامتی خود با دیگر افراد
  • بررسی مکرر علائم بیماری، مانند اندازه گیری فشار خون یا درجه حرارت
  • به دنبال اطمینان از عزیزان در مورد علائم یا سلامتی خود باشید
این مطلب را هم بخوانید:
3 روش مقابله با ناامیدی

اختلال اضطراب بیماری چگونه تشخیص داده می‌شود؟

برای تشخیص این نوع از بیماری شما می‌توانید با مراجعه به کلینیک جامع روانشناسی مهرشهر به نام راه آرامش و با درخواست مشاوره با روانشناس یا روانپزشک مورد معالجه و رفع این نوع بیماری قرار گیرید.

نحوه تشخیص اختلال اضطراب بیماری

ترس مداوم از ابتلا به یک بیماری جدی یا ابتلا به یکی از علائم اصلی هیپوکندری است؛ لذا روان پزشک شما ممکن است هیپوکندری را تشخیص دهد، این که شما اضطراب سلامتی (یا سایر علائم هیپوکندری) را به مدت شش ماه یا بیشتر داشته باشید، حتی پس از اینکه آزمایش‌ها نشان داد بیمار نیستید.

عوارض بیماری هیپوکندری

ترس و نگرانی مداوم می‌تواند باعث استرس شود که بر سلامت جسمی و روانی شما تأثیر می‌گذارد. اختلال اضطراب بیماری می‌تواند به روابط و زندگی شما آسیب برساند حتی برخی افراد به شدت افسرده نا امید می‌شوند و حتی دست به خودکشی می‌زنند. البته ما در مقالات قبلی به صورت جامع درباره مقابله با نا امیدی صحبت کرده‌ایم.

هیپوکندری همچنین شما را در معرض خطرات زیر قرار می‌دهد:

  • مشکلات مالی
  • ناتوانی پزشکی و بیکاری
  • آزمایش‌های پزشکی غیر ضروری و عوارض احتمالی آزمایش

نحوه مدیریت و درمان اختلال اضطراب بیماری

ارائه دهنده مراقبت‌های بهداشتی شما ممکن است با یک متخصص سلامت روان مانند روانشناس یا روانپزشک همکاری کند تا به شما در مدیریت این اختلال کمک کند. اما به دریافت مراقبت‌های منظم از ارائه دهنده خود ادامه خواهید داد.

نحوه درمان اختلال اضطراب بیماری

آیا می‌توان از هیپوکندری پیشگیری کرد؟

متأسفانه، هیچ پیشگیری شناخته شده‌ای در برابر هیپوکندری وجود ندارد. با این حال، ارائه حمایت و درک از بیمار مبتلا به هیپوکندری ممکن است به کاهش شدت علائم کمک کند و به بیمار کمک کند تا با این اختلال کنار بیاید.

این مطلب را هم بخوانید:
آیا بزرگسالان می‌توانند ترومای دوران کودکی را درمان کنند؟

چشم‌انداز برای افرادی که هیپوکندری دارند چیست؟

هیپوکندری یک وضعیت مزمن (مداوم) است. ممکن است دوره‌هایی را سپری کنید که اضطراب سلامتی کمی داشته باشید یا اصلاً هیچ اضطرابی نداشته باشید و سپس دوباره برگردد. شما می‌توانید برای کنترل علائم هیپوکندری اقدامات لازم را انجام دهید.

نتیجه گیری

اگر شما یا دیگران متوجه علائم هیپوکندری شدید، ممکن است به فکر مراجعه به یک کلینیک روانشناسی باشید. اگر افسردگی، اضطراب یا سایر تغییرات خلقی را تجربه کردید، باید با پزشک روانشناس خود تماس بگیرید.

چه سؤالاتی باید از پزشکم بپرسم؟

ممکن است بخواهید سؤالاتی از جمله موارد زیر را از روان پزشک خود بپرسید:

  • چرا من مبتلا به هیپوکندری هستم؟
  • بهترین راه برای مدیریت اختلال اضطراب بیماری چیست؟
  • آیا باید مراقب علائم عوارض باشم؟

در آخر مشاوران ما در کلینیک روانشناسی راه آرامش بر این باورند که هر کسی هر از گاهی نگران سلامتی خود است. اما اگر اضطراب سلامتی بر توانایی شما برای لذت بردن از زندگی تأثیر می‌گذارد، باید صادقانه با روان پزشک خود صحبت کنید.

روان پزشک شما می‌تواند هیپوکندری را تشخیص داده و درمان کند. زندگی با اختلال اضطراب بیماری می‌تواند چالش برانگیز باشد، اما می‌توانید مهارت‌های مقابله‌ای را بیاموزید تا به شما کمک کند دوباره از سلامتی برخوردار شوید.

امتیاز ما
برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: میانگین: ]

آخرین نوشته ها

مشاوره فردی و خودشناسی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *